Kurumsal Akreditasyon Çalışmalarımız, Hız Kesmeden Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 14.11.2024

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan’ın, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) değerlendirme süreci kapsamında İnsan ve Toplum Bilimleri, Hukuk ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerimizi ziyareti ile başlayan KAP bilgilendirme toplantıları, akademik ve idari birimlerle yapılan toplantılarla devam etti.

Programın ikinci ve üçüncü gününde Sağlık Bilimleri Fakültesi, meslek yüksekokulları, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri enstitüleri, idari birim amirleri, idari personel, öğrenciler, araştırma birim ve merkezlerinin müdürleri ile toplantılar yapıldı.

Kalite Koordinatörümüz ve Rektör Yardımcımız Prof. Prof. Dr. Mehmet Başalan'ın başkanlığında yapılan toplantılara Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Erol Yılmaz ve Prof. Dr. Sedat Aktan, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, dekanlarımız, enstitü ve meslek yüksekokulu müdürlerimiz, araştırma birim ve merkezlerinin müdürleri, Kalite Komisyonu üyeleri, Kalite Koordinatör Yardımcıları Öğr. Gör. Şeyma Hümeyra Çakır ve Şube Müdürü Leyla Demirbaş, öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz katıldı.

Toplantılarda Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem, enstitü ve meslek yüksekokulu müdürleri, araştırma birim ve merkezleri müdürleri, idari birim amirleri ve personeli, KAP değerlendirme kriterleri kapsamında yaptıkları çalışmaları anlattı.

İnteraktif olarak gerçekleşen toplantılarda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, YÖKAK KAP Programı değerlendirme kriterleri ve değerlendirme süreci hakkında bilgi verdi.

Kalite Koordinatörümüz ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, “YÖKAK KAP İzleme Takımı'nın Üniversitemize yapacağı ziyarete 2 haftadan az kaldı. YÖKAK her yıl belli sayıda üniversiteyi dış değerlendirmeye alıyor. YÖKAK'ın üç yıldır yaptığı bu çalışmalarda 73 öğretim kurumu denetlendi. 2027 yılına kadar tüm yükseköğretim kurumları akreditasyon değerlendirmesinden geçecek. 9 kişiden oluşan KAP İzleme Takımı, 25-27 Kasım tarihleri arasında Üniversitemizde saha ziyaretleri yapacak. Dört fakültemizi ziyaret edecek olan İzleme Takımı, Yüksekokulları ve enstitüleri, bir arada değerlendirecek. Üniversitemizin çalışmalarının PUKO döngüsüne (Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al Döngüsü) göre yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek. Sizlerin, çalışmalarınızı buna uygun şekilde yaptığını biliyoruz. Kurumsal olgunluğa ulaşmış bir üniversiteyiz. 2014 yılından bu yana sürdürdüğümüz kalite çalışmalarını yakından bilen arkadaşlarımız var. Akredite olan üniversiteler, üniversite tercih kılavuzunda ayrıcalıklı hale geliyor. Mezunlarımızın diplomaları da ulusal ve uluslararası alanda daha itibarlı olacak. Bazı bölüm ve programlarımızın da akredite olduğu için tercih edildiğini öğrencilerimizle yaptığımız görüşmelerde duyuyoruz. Yurt dışındaki üniversiteler de akredite üniversite, bölüm ve programlarla iş birliği yapmaya öncelik veriyor. KAP İzleme Takımı, Üniversitemize yapacağı dış değerlendirmenin yanı sıra Üniversitemizin anasayfasına, 2016’dan bu yana Kurum İç Değerlendirme Raporlarımıza, YÖKAK’IN izleme raporlarına, güçlü ve zayıf yönlerimizle gelişmeye açık yönlerimize bakıyorlar. Kurumsal akreditasyon değerlendirmesi; liderlik yönetişim ve kalite, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme ile toplumsal katkı ana başlıkları altında 14 ölçüt ve 46 alt ölçüte göre yapılıyor. Başarılı bir değerlendirme süreci geçireceğimize inanıyorum. Hepinize teşekkür ederim.” dedi.

Bütün birimlerimizde kalite ve akreditasyon farkındalığı olduğunu belirten Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, "KAP değerlendirme sürecinde bir üniversite olmamız dolayısıyla aklımıza ilk olarak öğrenciler ve eğitim-öğretim geliyor. Öğrenci ve eğitim-öğretim deyince de araştırma-geliştirme ve akademik personelimiz akla geliyor. 3 gündür süren bir işleyiş içinde farklı birimlerde görev yapan akademik ve idari personelimizle, farklı fakültelerde eğitim gören öğrencilerimizle bir araya geldik. Bizlere iletilen şikayet memnuniyeti dikkate aldığımızda bir sistemin varlığı ortaya çıkıyor. Birimlerimiz, öğrencilerimizin şikayetlerine çözüm bularak ve memnuniyetlerini artırarak bu sistemi ayakta tutuyor. Üstüne koyarak ilerleyen bir kalite ve akreditasyon sürecimiz var. Öğrenci odaklı bir üniversite olarak öğrencilerimizi yakın geleceğin büyük Türkiye'si için yetkin ve alanında uzman şekilde mezun etmek istiyoruz. Daha önce Üniversitemizde yapılan dış değerlendirmeler gibi KAP kapsamında yapılacak değerlendirme de bizleri gelişmeye teşvik eden bir süreçtir. İyi bir değerlendirme geçireceğimizi ve KAP yıldızını alacağımıza inanıyorum. Katılımınız ve destekleriniz için teşekkür ederim." dedi.

Paydaşlarımızın taleplerini dikkate aldıklarını ve bu çerçevede gerekli adımların atıldığını ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sedat Aktan, “Devlet kurumunda çalışan insanlar olarak devletin bizlere sunduğu imkanları iyi kullanmalı ve işimizi layıkıyla yapmalıyız. Bu insani hassasiyete sahip olduğumuzu düşünüyorum. Personelimizin ve öğrencilerimizin taleplerini dikkate alıyoruz.Veteriner Fakültesine dekan olduğumda öğrencilere bir anket uyguladık, talep ve şikâyetlerini öğrendik. Görev sürem boyunca öğrencilerimizin talep ve şikâyetlerini dikkate alarak çalışmalar yaptım. Görevimden ayrılırken öğrenci memnuniyet anketinde fakültemin birinci olması benim için ayrıca gurur vericiydi. Öğrencilerimizi ahlaken ve mesleki olarak donanımlı bir şekilde mezun etmeye çalışıyoruz. Öğrenciler için akreditasyon demek üniversitenin belli koşullara sahip olduğunun taahhüdüdür. Çalışmalarımızı ve düzenlemelerimizi öğrencilerimiz adına en verimli şekilde yapmak istediğimiz için görüşlerini alıyor ve hazırladığımız yönergelerde bunu dikkate alıyoruz. KAP İzleme Takımı'nın Üniversitemize yapacağı dış değerlendirme, inşallah güzel bir şekilde neticelenecektir. Emeklerimizin zayi olacağına inanmıyorum. Teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.” şeklinde konuştu.

Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, “Birim amirleri ile yaptığımız görüşmelerde Üniversitemizin çalışanlarının ve öğrencilerinin ihtiyaçlarını, onlar için yaptığımız çalışmaların takibini sürekli olarak yapıyor ve gerekli adımları atıyoruz. Bu çalışmalar, akademik ve idari personelimizin destekleriyle yapılıyor.  Ekip olarak kalite ve akreditasyon süreçleri kapsamında dış değerlendirmelere alışkınız. Tecrübelerimiz dolayısıyla başarılı bir süreç geçireceğimizi, kalitemizi daha yukarı seviyeye taşıyacağımızı düşünüyorum. Katılımınız için teşekkür ederim.” dedi.